Nadežda Petrović

Na današnji dan 1873. godine rođena je Nadežda Petrović. Školovala se u Beogradu i Minhenu i već 1900. imala je svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu. Bila je veliki patriota i humanitarac te ne čudi što je bila jedan od osnivača Kola srpskih sestara.

Nadežda Petrović kao književni lik

Ona se pojavljuje kao jedan od sporednih ženskih likova u romanu Vreme smrti Dobrice Ćosića. On je očekivano smešta u Valjevo i to, naravno, u periodu kada je ovaj grad bio pretvoren u jednu veliku bolnicu. Ona je u Valjevu zaista boravila tokom 1915. kao dobrovoljna bolničarka. U romanu je predstavljena kao uzor Mileni Katić, mladoj romantičarskoj patriotkinji.

U Valjevu su u to vreme boravili ranjenici, ali i oboleli od pegavog tifusa. Ova strašna bolest nije zaobišla ni Nadeždu, te je preminula 3. aprila 1915. godine kada je epidemija pegavca bila na vrhuncu, kako je to opisano i kod Ćosića u tetralogiji.

Dobrica Ćosić joj u romanu pripisuje sledeće reči:

Narod je nešto svekoliko i večno. Kao zemlja na kojoj smo. Kao vasiona oko nas. Živi beskraj.

A istorijska je činjenica da je napisala, ispostaviće se, proročansku misao:

Ja idem takođe na granicu, kao bolničarka, da poslužim svojoj otadžbini i da prinesem svoj život ako zatreba…

Poslednja slika koju je naslikala je upravo Valjevska bolnica

Povodom smrti Nadežde Petrović, Srpske novine pisale su:

U nedelju je, posle kratkog bolovanja, umrla Nadežda Petrovićeva, nastavnica Više ženske škole, koja je kao dobrovoljna bolničarka radila u Prvoj rezervnoj bolnici u Valjevu. Pokojnica je sa velikim požrtvovanjem obavljala bolničarsku dužnost za vreme sva tri rata na bojnom polju u poljskim bolnicama i divizijskim zavodištima. U bugarskom ratu preležala je trbušni tifus u Skoplju. Kao akademska slikarka uzela je živog učešća u jugoslovenskom pokretu i priređivanju jugoslovenskih izložaba i kongresa u Beogradu, Sofiji i Zagrebu. Ona je bila oduševljena Srpkinja i jedna od osnivačica Kola Srbskih Sestara. Slava joj!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s