Štampane knjige ili e-knjige?

“ Istraživači sa univerziteta iz Arizone i Tovsona su došli do zaključka da je psihološko iskustvo posedovanja e-knjige drastično drugačije od onog pri posedovanju štampane knjige.

Naime, prema njihovim rezultatima iz studija pod imenom “ potrošačke interpretacije posedovanja e-knjiga“, koje su objavljenje u Elektronik Market-u, istaknuto je da je, ono na šta su sumnjali mnogi u izdavačkoj industriji, zaista tačno; posedovanje e-knjiga jednostavno nije isto kao držanje štampane knjige u ruci.

Kada su ih pitali, učesnici u istraživanju, obrazložili su da su pri čitanju štampane knjige više emocionalno investirani i da im čitanje istih pomaže u uspostavljanju ličnosti i sebe u svetu. Knjigoljupci su se takodje požalili na nedostatak “ mirisa knjige“ kod e-knjiga i naglasili bitnoću sakupljanja knjiga; što podrazumeva korišćenje polica za knjige i njihovo organizovanje prema ličnim ukusima, kao i mogućnosti za povećavanjem samog broja stranica uz korišćenje nalepnica i zapisivanja beleški na najinteresantijim delovima knjige.

Još jedna bitna stavka, o kojoj su učesnici uz frustraciju pričali, je manjak opcija za premeštanje i deljenje e-knjiga. Agresivni marketing DRM-a je surovo ograničio i ugasio knjigoljupcima mogućnost deljenja e-knjiga sa prijateljima. Prema njihovom objašnjenju, takva odluka je doneta iz razloga i verovanja da je preporuka od usta do usta loša za njihov biznis, te je zabranom deljenja stala tome na kraj. Iako takva zabrana nije neophodna, izdavači su insistirali na njoj, kako bi sprečili prevelika deljenja e-knjiga i sa tim i gubitak novca ( što i dalje nema prevelikog smisla, jer je poenta online fajlovova da se dele beskonačno, a pritom i da mogu da se dele, e-knjige svakako nisu dozvoljenje da budu kod više čitaoca odjednom, nego bi išle od jednog čitaoca do drugog kad je pročitaju).

Uprskos svemu, e-knjige imaju i neke prednosti: mogućnost promene veličine teksta, i mogućnost nošenja više knjiga uz sebe odjednom, što omogućava čitaocima da imaju više opcija za čitanje u svako doba dana.

Sve u svemu, prema vođi ovog istraživanja, Sabrini Helm, e-knjige i štampane knjige su potpuno drugačija vrsta robe sa potpuno drugačijim funkcijama– gde su e- knjige fokusirane na kosrist i praktičnost i uslugu, a štampane knjige pružaju bogato čulno iskustvo i psihičko zadovoljstvo posedovanja iste.  “

 

Šta vi mislite?

 

 

*Photo by : VB Photography Novi Sad*

Постави коментар