Knjige koje su obeležile oktobar u Mostu

Čini nam se, nekako, da je oktobar postao pravi knjiški mesec – kako zbog sajmova knjiga, tako i zbog toga što, jednostavno, volite da čitate u oktobru, a i da pronalazite nove naslove. Kod nas je oktobar bio baš radan, a izdvojili smo i nekoliko naslova za kojima ste najviše posezali.
Evo koje knjige su obeležile oktobar u Mostu (i malo duži blog) :

~~~

  • Beletristika:

-> Handke- Popodne pisca i Još jednaput za Tukidida

jos_jedanput_za_tukidida_vv download (1)
Izdavač : Reka biblioteka

Da li je do Nobelove nagrade ili do nečeg drugog (možda do Handkeovog „favorizovanja“ Srba) obe Peterove knjige objavljene u okviru fenomenalne edicije Reka biblioteka obeležile su mesec oktobar kada je u pitanju prodaja. Iz kog god razloga da su kupljene, sigurno je da će svaki čitalac uživati u ovim izvanrednim delima, bilo da su odabrali Popodne pisca i uplovili u autorovu intimu jednog sasvim običnog dana ispunjenog više nego neobičnim susretima, promišljanjima, prepoznavanjima i razgovorima – razumemo li mi sami sopstveni dan, koliko je rutine u njemu i kome da zahvalimo na slučajnim susretitima koji rađaju briljantne ideje? – samo hrabro i čitajte Popodne pisca; dok su drugi pošli na putovanje sa Handkeom i vratili se sa njega svojoj srži i suštini (koja možda i nije toliko jasna kao što smo isprva mislili) ali znatno drugačiji, izmenjeni i sa drugačijim pogledom na sve.

Bilo kako bilo – izbor je bio odličan, a Handke (imamo pravo na mišljenje) zasluženo dobio ovu nagradu (o njoj i njenoj vrednosti nećemo ovaj put).

-> Mračna kći

339464.jpg
Izdavač: Booka

Odmah za Handkeovim delima (nisu ni romani, ni putopisi, ni novele) po frekventnosti kupovine našao se „novi“ naslov famozne Elene Ferante čime je „Ferante groznica“ nastavljena, iako smo odavno zatvorili poslednju stranu poslednje knjige Napuljske tetralogije. Feranteova ni ovoga puta ne omašuje. Iako je po obimu nevelika, u tih 138 stranica vrhunske proze i besprekornog stila (ponavljam, imamo pravo na mišljenje) stale su sve psihoze jedne sredovečne žene, profesorke, koja, nakon više decenija „robovanja“ tuđim željama i potrebama biva oslobođena svih obaveza i susreće se samom sobom. Njena interakcija sa upečatljivom i brojnom porodicom iz Napulja (uvek je Napulj – po tome prepoznajemo Elenu makar opet ime promenila) zarobljava nas među ovim stranicama i osećamo kako i mi posmatramo Ninu, Elenu i njenu lutku, dok ležimo pod suncobranom na plaži osećajući bliskost i blizinu mračne kćeri.

Nema se šta mnogo reći – klasična Elena koja „preti“ da postane (ako već nije) moderni klasik i, šokantno, bestseler. (Fusnota – Šokantno: obično prodaja, popularnost i kvalitet nemaju veze jedno sa drugim).

-> J kao jastreb

j_kao_jastreb_vv
Izdavač: Reka biblioteka

Ovo je još jedan savršen odabir Reke biblioteke. Nimalo jednostavan roman, mada se lako čita. Potresna je priča u pitanju, dragi naši knjigoljupci, ali isto toliko i oslobađajuća, jer dok divljina u nama, baš kao i u jastrebu, biva oslobođena, pa zatim vešto iskontrolisana, osećamo kako bol, tuga, frustracije, sve što boli i muči, biva isto tako oslobođeno, ali i SAVLADANO. Potrebno je proći ovim divnim engleskim pejzažima, nužno je stati na trn, zdravo je ubosti se i pustiti malo krvi da oteče – mora jer drugačije neće proći.

Pade mi na pamet Šekspirova (mislim da je on) izreka – Nije život što i poljem proći. Tačno, nije, nije to tako jednostavno, jer ove naše poljane imaju mnogo bodljikavog grmlja, ali, ispostavlja se da mi to možemo.

->  Kosmos

kosmos_vv.jpg
Izdavač: Reka biblioteka

Sve mi se čini da ste ovog oktobra mnogo voleli Reku, jer, kako se ispostavlja, i ovaj naslov je iz te edicije – ako, svaka čast i vama i Reci. A kako i ne voleti ovog „sumanutog“ autora, kad je svaka njegova knjiga svojevrsna centrifuga, odnosno, to je ono što osećamo dok čitamo. Avangarda ima čudno dejstvo na čitaoce, prvo nam ništa ne bude jasno, a onda, lagano, počinjemo da osećamo sve što i likovi takvih priča. Ni ova nije izuzetak, osećamo svu vrelinu, silno probijanje sunca, vrenje i svu paranoju koja opseda naša dva junaka dok su na odmoru u Zakopanu i pokušavaju da otkriju ko je i zašto obesio onog vrapca o žicu, kakve im to tajne neko pokušava saopštiti, šta to valja otkriti i dokle ćemo stići… Jedinstven Gombrovičev stil koji ga izdvaja čak i među avangardnim piscima, vodi nas u veoma dinamičnu priču uz koju otkrivamo sopstveni kosmos i sve ono što on u sebe usisava željan sadržaja.

Niko nije isti nakon čitanja ove knjige.

-> Alef

alef-horhe_luis_borhes_v.jpg
Izdavač: Laguna

Hm, jedna zanimljivost – kad smo izvukli listu najprodavanijih naslova na osnovu koje smo i sastavili ovaj post, priznajem da mi nije Borhes prvi pao na pamet. Da, da, pomislio sam na Koelja i za to nemam nikakvo opravdanje. Ali, svaka čast našim sugrađanima što su jednog Alefa zamenili drugim i još ako se uzme u obzir činjenica da ovo nije roman već priče, mom oduševljenju nema kraja. Iako je tako zazvučalo, nije mi namera da potcenim Koelja i njegovu spisateljsku veštinu, već naprosto mislim da je Borhes bolji. Priče koje, svaka na svoj način, postavljaju filozofske zagonetke, takođe, nas čitaoce navode da se zapitamo postoji li granica u Borhesovom pisanju koju još nije probio svojim jedinstvenim stilom, jezikom i rečeničnim sklopom – o kreativnosti nećemo, a takođe je besmisleno da predstavljamo jednu po jednu priču. Uzmite, čitajte, pozdravite onog nacistu što se bez griže savesti priseća vremena kad je bio čuvar u logoru; pomozite gospođici da se osveti ubici svog oca i tako redom.

-> Zimski dnevnik

Zimski-dnevnik-70745.jpg
Izdavač: Lom

Priznajem da nas je pomalo iznenadila, i to na najprijatniji način, ova velika potražnja za Valjarevićevom knjigom. Dnevnik druge zime, takoreći, odjekuje kroz vekove, dok je ovaj Zimski, koji mu prethodi, bio pomalo zanemaren, ali evo, ovog oktobra se i to ispravilo, pa se i Zimski dnevnik našao među najprodavanijim knjigama. Ne znam da li da iskomentarišem ili ne, ali pomalo se brinem da je na prodaju uticao „transfer godine“, pa su svi stari ljubitelji ovog autora pohrlili da obezbede „originalne“ verzije knjiga. Izgleda da sam ipak bacio komentar – ko mi brani.

I na kraju, Valjarević je Valjarević, knjiga je knjiga – ne budimo površni.

-> Običan momak

obican_momak_vv.jpg
Izdavač: Dereta

Priznajem, ovu knjigu nisam pročitao, nisam stigao jer su svi primerci kupljeni čim su stigli, pa ću se malo poslužiti guglom.

Dvanaestogodišnji Mimi, strastveni zaljubljenik u stripove, opčinjen je superherojima. U napuljskoj četvrti Vomero živi skromno sa šestočlanom porodicom i psom u malom stanu zgrade gde njegov otac radi kao portir. Vreme provodi družeći se sa vršnjakom Sasom, lokalnim mangupom. Mimi se ugleda na komšiju Đankarla Sijanija, koji je u njegovim očima pravi superheroj: umesto betmobila, on vozi zeleni mehari, nema natprirodne moći poput Spajdermena, a protiv zla se bori – olovkom. Reč je o stvarnoj ličnosti, čuvenom novinaru čija se hrabra borba protiv organizovanog kriminala završila njegovim ubistvom 23. septembra 1985, baš ispred zgrade u kojoj je živeo. Te sudbonosne godine, sve se menja i za Mimija…

Eto, kakav obrt, moram priznati da nisam očekivao ovako nešto i sad mi je žao što nemam više primeraka, ali neka, onaj ko ga je kupio, neka uživa.

Fun fact: Kad se u pretraživač ukuca Običan momak prvo izađe pesma – proverite koja… 🙂

 

  • Popularna psihologija:

-> Najbogatiji čovek Vavilona

Najbogatiji-čovek-Vavilona-mockup-1.png
Izdavač: Finesa 

Pa da, logično, nije se kupovala samo beletristika, mada sigurno ima onih koji misle da su ove knjige i ovakvi naslovi zapravo fikcija nad fikcijama. Ja stvarno ne mogu ništa reći, ali eto, ljubitelji ovakve literature su nam sugerisali da je obavezno pročitamo jer se u njoj nudi razumevanje naših ličnih finansijskih problema, kao i njihova rešenja koja će nas voditi do kraja života.

Ovo je knjiga koja otkriva tajne sticanja i čuvanja novca, kao i upravljanje njime kako bi radio za nas. (Opet mi je pomogao google)

Kojih je to 5 zlatnih zakona koji garantuju vaš uspeh ili 7 lekova za mršav novčanik? Ovaj zapanjujući bestseler sadrži tajne za ostvarivanje svih vaših ambicija i želja i svega što želite postići.

Eto, pa sad, ko želi neka proba, možda i uspe.

-> Zašto se niste ubili

ZASTO-SE-NISTE-UBILI-Viktor-Frankl_slika_O_98431455.jpg
Izdavač: IP Žarko Abdulj

E, sad smo došli do ozbiljnijih tema. Iako joj je takav naslov, knjiga zapravo i suštinski nije o smrti, već upravo suprotno – kako je izbeći. Nije ovde reč o nekim magičnim trikovima, ritualima, ljubljenju sebe u ogledalu svakog jutra (mada, šta fali i tome), već o brutalnim iskustvima onih koji su, baš kao i sam autor, odnosno Viktor Frankl (autor je takođe bio u koncentracionom logoru Osvjencim), preživeli, iako je smrt bila odmah tu, udaljena koliko jedan palac.

Šta je ono što će nas naterati da preživimo, na to nam Viktor ne može odgovoriti, iako veruje da svako od nas, neovisno o veri, polu, nivou obrazovanja, naciji ili koji god još faktor da se uključi, može pronaći taj smisao, i to će biti ono što će nas „spasiti“, makar to bila i jedna poštanska markica koju nismo uspeli sakupiti jer smo igrom istorijskih okolnosti i voljom jednog čoveka završili u logoru, ali, čim izađemo, ima da je pronađemo i kompletiramo kolekciju.

Viktor je i osnivač novog psihijatrijskog pravca koji se zove logoterapija, pa se i o tome ponešto saznaje u ovoj sjajnoj knjizi.

Valja gledati u budućnost i nadati joj se…

  • Dečije:

-> Drveće

д1
Izdavač: Kozikas

Ova knjiga od kako je došetala u našu knjižaru je pravi hit, kako za malce tako i za naše velike knjigoljupce. Ovo nas apsolutno nimalo ne čudi, jer smo je i sami zgrabili čim je došla i zajedno prelistali sve stranice, od korice do korice, i apsolutno se odmah zaljubili u nju. Kada kažemo da je nešto predivno, e pa ovo je zaista p r e d i v n o. Odličan spoj informativnog teksta i sjajne grafike, koja drži pažnju i tera da se knjiga lista, iznova i iznova.
Poklonili smo je bezbroj puta, a kako stvari stoje, i naši knjigoljupci skloni su ovome, te je zbog toga definitvno obeležila ovaj oktobar.

O knjizi nema mnogo šta da se doda – njena „radnja“ je istorija drveća, a glavni likovi su -da pogodili ste – Drveće. Ova knjiga poziva sve da posete neverovatan svet drveća i da vidi ko sve živi u njemu, ko ga jede, a ko nosi njegovo seme. Prikazuje sva drveća na svetu, od najviših, preko nastarijih do onih sa najdebljim deblima. Kratko i jasno vas zove da zavirite i zađete u šume i prašume naše planete, i otkrijete neverovatan svet Drveća.

Šta čekate? 😉

-> Šarlotina mreža

338705_1200_1200px_w.jpg
Izdavač: Izdavaštvo Jeti

Još jedna predivna knjiga, koja nam je skoro došetala do knjižare i odmah osvojila srca mališana ( a i onih malo većih ). Predivne korice, i još lepše ilustracije, a priča najlepša od svih. Sigurni smo da će svaki mališan voleti ovu priču, jednako koliko i mi. A kako se pokazalo, ovog oktobra, već je među omiljenim naslovima.

-Šarlotina mreža je priča o devojčici Fern, njenom ljubimcu prasetu Vilburu i njegovoj drugarici paučici Šarlot. Šarlot osmišlja genijalni plan za spasavanje Vilburovog života, ali biće joj potrebna pomoć pacova Templtona kako bi ga ostvarila…

A evo i odlomka:

-Prvi dani leta na farmi su najlepši i najradosniji u godini. Jorgovan cveta, zamiriše, pa precveta. U isto vreme beharaju i jabuke, a pčele se roje oko svojih košnica. Dani su sve topliji i prijatniji. Počinje raspust, pa deca imaju više vremena za igru i pecanje pastrmki u potoku. Ejveri bi često u džepu donosio kući svežu tešku pastrmku, spremnu da se isprži za večeru.
Sad kad više nije bilo škole, Fern je skoro svakog dana išla u štalu kako bi tamo mirno posedela na svom tronošcu. Životinje su je smatrale sebi ravnom. Ovce su mirno ležale pokraj njenih nogu.-

  • Poezija:

-> Vežbanka za strah

vezbanka_za_strah_vv.jpg
Izdavač: Kontrast

Izuzetno nam je drago da vam je ruka ovog oktobra posezala baš za Vežbankom za strah, zato što je naša draga prijateljica Sonja Bajić radila na njoj sa Sarom Radojković.
Naime, njih dve su osmislile ovu knjigu-svesku, koja je na neobičan način povezala poeziju i ilustracije, stvarajući jednu umetničku celinu, koja daje prostora čitaocu da učestvuje u njoj. Zaista pravo drugačije čitalačko iskustvo, ako nas pitate.

Ključna tema ove vežbanke je strah i oslobađanje istog, te kroz poeziju i ilustracije, gradi se prostor za to da se čitalac uključi u ovaj kreativni proces, na svoj jedinstveni način, srazmerno tome kako se oseća.

Zaista, divna ideja, i pre svega unikatna, te nije ni čudo što vam se toliko dopala. Preostaje nam samo da se nadamo, dok uživamo u ovoj vežbanci za strah, da će biti i nastavka.

  • Turizam i istorija:

-> Ime i prezime Novi Sad

Ime-i-prezime-Novi-Sad_slika_O_36697033.jpg
Izdavač: Prometej 

E, Novosađani, svaka vam čast. Mada, iz godine u godinu, naši sugrađani, a i oni koji to nisu, ali su kao i mi zaljubljeni u ovaj divni grad, revnosno posežu za ovom knjigom, ponekad i ne pitajući za cenu, a ovog meseca je ona bila i više nego snižena – poznato je da je Prometej uvek veoma fer kad su sajamski popusti u pitanju i ako kažu popust to zaista i misle.

Ne bih ja mnogo o njoj govorio, jer nju nije dovoljno čitati, već se mora i gledati, a sigurno je i garantovano da su na njoj radili ljudi koji su zaljubljeni u ovaj grad.

Evo i linka na kom možete pročitati reč urednika o ovom kapitalnom delu.

http://www.prometej.rs/prodavnica/moj-novi-sad/ime-prezime-novi-sad/

~~~

Toliko od nas ovoga puta, nadamo se da ste uživali, da su vas neki od ovih naslova i zainteresovali , ukoliko ih još niste čitali. A čitajte nas i sledeće nedelje ovde, jer vam pišemo o knjigama koje su promenile vaš život (prema onome što nam napisali na našem zidu u knjižari); pokušaćemo da odgonetnemo i zašto.
Do tada, čekamo vas u Zmaj Jovinoj 22,

Vaša Knjižara Most #SVIUMOSTU

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s