Naše omiljeno štivo iz ženskog pera

Dragi knjigoljupci,

Kao što znate, odlučili smo da ovaj novembar obeležimo u znaku ženske knjievnosti, te je kroz ceo mesec novembar sva ženska književnost na popustima od :

1 knjiga – 10% popusta

2 knjige – 15 % popusta

3 knjige -20% popusta

A listu našeg omiljenog štiva iz ženskog pera, pronađite dole.

~

Mesec posvećen spisateljicama nije počeo baš najbolje. Već na samu objavu na društvenoj mreži privukli smo negativne komentare u vidu molbe da budemo malo rodno sensibilniji kada je u pitanju jezik, jer smo napisali  da je mesec posvećen „ženama piscima“. Eto, i kad imate najbolju nameru uvek će biti onih koji prste spremno drže na okidaču čekajući da „okinu“ kritiku, a nespremni da pročitaju objavu do kraja i zapravo vide o čemu se radi.

Vratimo se u prošlost. Pitamo se da li je Jefimiji i knjeginji Milici smetalo što ih je pisar, koji ih je veličao i beležio put njihovih diplomatskih misija, nazvao „mužastvenim ženama“ – ipak mislimo da je bitnije to što je njihov rad ostao upamćen i zabeležen pa makar bile nazivane i mužastvenima (pročitati knjige profesorke Svetlane Tomin „Mužastvene žene“ i „Knjigoljubive žene“)

Što se toliko vređamo kada su imenitelji u pitanju i zašto tu završavamo priču i saradnju? „Niste dovoljno rodno sensibilni, neću sad ni da čitam te žene što su toliko vremena i kreativnosti uložile u te silne stranice kako bi pokazale da mogu i da znaju, ne kao muškarci ili bolje od njih, već da znaju i da su ostvarene kao autori, odnosno, pardon, autorke. Ili, još gore, čitaću ih samo zato što su žene.“

Elem, istina je da se „ženskom peru“ nije baš uvek verovalo, tj. da se dugo vremena nije ni znalo da iza muškog imena stoji spisateljica, počevši od Marian Evans, poznatija kao Džordž Eliot, pa do savremenog doba u kom imamo DŽ. K. Rouling, ženu skrivenu iza skraćenice, pa da prva asocijacija bude – sigurno je muško čim piše o dečaku.

Moguće je da smo naivni, ali mislimo da je književnost rodno neutralna, i da je važno dobro pisati, temu dobro obraditi i učiniti je vanvremenskom jer je književnost više od žene, više od čoveka, a ipak u relaciji sa ljudskim rodom. Na kraju je važno reći da je knjiga dobra, da je uticala, da je čak i život promenila, a ne pisao ju je muškarac ili pisala ju je žena.

Virdžinija je Virdžinija, bila ona ženski autor ili autorka, ona je ostvarena (imala je drugih problema), a oko imenitelja će brinuti oni sa manje samopouzdanja.

Ovom našom malom i skromnom, ali bitnom, akcijom želimo da pospešimo čitanje  spisateljica i damo im priznanje za vekove truda i rada, koji tek sada izlaze na videlo. Pa da knjige postanu samo knjige i da se čitaju jer su vredne, odvojeno od autora, države, statusa, izdavača.

A dobrih preporuka za čitanje nikada ne fali, a mi  vam u ovoj dole listi nudimo pregršt takvih, i nadamo se da ćemo vas inspirasati dovoljno da se odlučite da za bar jedan naslov. A verujemo da će ih biti i više 😉 Uživajte, čitajte i svratite do nas.

~

1. Neobavezna lektira – Vislava Šimborska

2. Tokso – Ivana Dobrakovova

3. Moja genijalna prijateljica – Elena Ferante

4. Muza – Džesi Barton

5. Pesme – Milena Marković

6. Noćni cirkus – Erin Morgenstern

7. Devojčica sa šestog meseca – Muni Vičer

8. Gospođa Dalovej – Virdžinija Vulf

9.  Dnevnik Ane Frank –  Ana Frank

10. Pesme – Desanka Maksimović

11. Pisma iz Norveške – Isidora Sekulić

12. Ana Svard – Selma Lagerlaf

13. Hajdi – Johana Špiri

14.  Bajke – Grozdana Olujić

15. Hari Poter – Džoana K. Rouling

16. Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

17. Gordost i predrasude – Džejn Ostin

18. Sluškinjina priča – Margaret Atvud

19. Tuđinka – Dajana Gabaldon

20. J kao Jastreb – Helen Mekdonald

21. Medved i slavuj – Ketrin Arden

22. Znam zašto ptica u kavezu peva – Maja Anđelou

23. Jedi, moli, voli – Elizabet Gilbert

24. Vodič kroz požare – Ognjenka Lakićević

25. Suđaje i furije – Loren Grof

25. Pipi duga čarapa – Astrid Lindgren

26. Orkanski visovi – Emili Bronte

27. Domaćin – Stefani Majer 

28. Pesme – Marina Cvetajeva

29. Leto pre sumraka – Doris Lesing

30. Sabrane pesme – Sapfo

 

 

Toliko od nas ovoga puta, čitajte nas sledeće nedelje jer vam pišemo o Vislavi Šimborskoj i o tome zašto svi treba da je čitate.
Do tada, čekamo vas u Zmaj Jovinoj 22, u pasažu, u podrumu,

Vaša Knjižara Most #SVIUMOSTU

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s