Letnja književna avantura

Danas počinjemo sa Letnjom književnom avanturom u kojoj ćemo se potruditi da vam prikažemo knjige za koje smatramo da su lepe i zanimljive ali i lake za čitanje na plaži. Želimo da vam pokažemo da postoje kvalitetne i vredne knjige koje mogu da se čitaju na moru, a koje nećete zaboraviti kad se vratite kući. Biće priče o domaćim i stranim autorima, uglavnom romanima, ali naći će se tu i drugi žanrovi.

Baš u ovom prvom tekstu predstavićemo vam jedan rečnik. Ova knjiga pripada ediciji Rečnici i enciklopedije svakodnevnog života koju objavljuje Službeni glasnik, a reč je o Rečniku zaljubljenika u Grčku. Ovu neobičnu i zanimljivu zbirku pričica napisao je Žak Lakarijer. Već kada bacite pogled na sadržaj, biće vam potpuno jasno o kakvom eruditi je reč, a toliko je bio zaljubljen u Grčku da je testamentom odredio da mu se telo spali, a pepeo razveje po obalama ostrva Speces (grč. Σπέτσες). Lakarijer je definitivno ispunio sve uslove da napiše ovo delo.

Nebitno da li ćete ove godine prvi put letovati tamo ili ste već stalni gost grčkog mora, ali čak i ako nemate u planu da obiđete kolevku demokratije, ovaj rečnik će vam se sigurno svideti.

Ono što se nama sviđa, a posebno za čitanje na plaži, jeste to što možete čitati na preskok, ne morate pamtiti gde ste stali, možete pročitati „objašnjenja“ samo onih pojmova koji vam se čine zanimljivim. A u ovom rečniku pojmova ima raznih: od (očekivano) mitoloških stvorenja i bogova, preko junaka književnih dela i istorijskih ličnosti sve do naših savremenika, pa ćete tako naići na pričicu o Lorensu Darelu, čoveku koji je i sam bio zaljubljen u Grčku. Takođe, naići ćete na pojam kiosk koji u Grčkoj podrazumeva vrstu radnjice ili trafike u kojoj se prodaje apsolutno sve. Ili kako je to sam autor opisao:

Ukoliko bi mu kogod naložio da sastavi popis svega što se može naći u grčkom kiosku, Žak Prever lično skrenuo  bi pameću od užasa, mada je poznato da je on pravio neobične inventare. U kioscima se zaista nalaze svakidašnji i nesvakidašnji, najraznorodniji predmeti, počev od četkica za zube do sredstava za uklanjanje mrlja, od časopisa do pene za brijanje i od petardi do prezervativa.

A evo i šta autor ima da kaže o nostalgiji:

Odiseja je, par excellence, veliki spev o nostosu, o stalno ometanom i odlaganom povratku na Itaku (…) I svaki put kada naiđem na tu reč u nekom tekstu ili pesmi, učini mi se da čujem beskrajno cviljenje mora čiji svaki talas ponavlja: nostos… nostos… nostos…

Kroz ovu knjigu ćete sasvim sigurno naučiti mnogo zanimljivosti o Grčkoj, i u tome ćete uživati. Lakarijer nas ne opterećuje komplikovanim rečenicama i dugim pričama, on nam lako i lepo predstavlja Grčku koju ćete, posle ove knjige, zavoleti još više.

Dakle, da sumiramo:

Rečnik zaljubljenika u Grčku, autor Žak Lakarijer

Izdavač Službeni glasnik, edicija Rečnici i enciklopedije svakodnevnog života

Puna cena: 1.155,00 RSD

Podelite ovaj post na Facebooku i Twitteru i ostvarićete pravo na 10% popusta na SVE knjige u Mostu 😉 Popust važi do 27. jula 2015. godine.

U sredu očekujte preporuke za dva plažna romana 😉

One thought on “Letnja književna avantura

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s