Letnja književna avantura 4

Nastavljamo dalje! Znamo da ima još onih koji tek treba da idu na more, a za njih stižu i nove preporuke. Ovog puta pričamo o dva naslova malog obima, idealna za čitanje na plaži. Dve potpuno drugačije priče. Verujemo da bi vam se obe svidele, ali prosudite sami 🙂

Popis, Erlend Lu

Ko je Nina Faber i zašto se ovaj roman zove Popis?

Ah, Nina. Nina je sredovečna pesnikinja koja je simpatično luckasta. Njen lik je pomalo komičan, a mnogo više tragičan. Za Erlenda Lua neočekivano tragičan. Ovaj roman prati niz neprijatnih situacija koji će zadesiti Ninu nakon što je posle godina pauze (i alkoholizma) objavila novu zbirku pesama. Iako njen izdavač i retki fanovi smatraju da je zbirka Bosfor najbolja do sada, kritičari su nemilosrdni. Posebno jedan student koji nije imao milosti i zbog toga će osetiti gnev Nine Faber!

Iz kritike studenta Rugera:

Toliko slaba izdanja kao što je ovo su retkost i u tom smislu je Bosfor neka vrsta vrhunskog dna… To što je mogla poverovati da će ikoga zainteresovati njene krajnje banalne, lične, civilizacijske i repetitivne asocijacije u susretu s Bosforskim mostom nije samo neshvatljivo već i uvredljivo i predstavlja nasilje prema inteligenciji i ličnosti…

Reakcija? Nina odlazi u stan mladog kritičara, udara ga knjigom po glavi, a ostalo morate sami pročitati! (Ili, kako je to danas popularno reći: A onda je usledio ŠOK!)

A gde je tu Erlend Lu na kog smo navikli? Mnogi smatraju da njegov, luovski stil u velikoj meri izostaje, ali ja se ne bih složila. On je tu, ali prikriven ispod mnogo više gorčine nego što smo navikli. Ipak, svaka rečenica podseća na Lua, a najprepoznatljiviji je, možda, ovde:

Dok čeka poziv, Nina iznosi sojino mleko ježu. Ranije je ježevima uvek davala kravlje mleko, ali je saznala da to nije dobro. Te slatke male životinjice ne podnose laktozu… Jež, kog Nina zove Jusi, prilazi kradom. Lapće mleko od soje. Nina se saginje i mazi ga. Prijatelji su…

...Nasuprot onome što Nina možda zamišlja, Jusija ona uopšte ne zanima, samo mleko od soje.

Nego, zašto Popis? Popis je kriv za sve, tj. izostanak popisa. Čitanje njene knjige u knjižari Akademika je odloženo zbog popisa, ali zamislite samo Ninino iznenađenje kada uđe u knjižaru i shvati da nema nikakvog popisa. Od tog trenutka sve je krenulo naopako…

Eh, moja Nina, u knjižari Most tako nešto nikada ne bismo uradili.

Ako bih morala da sumiram svoja osećanja nakon čitanja u jednu jedinu rečenicu, to bi izgledalo ovako: Duhovito, ironično, gorko, a nakon zatvaranja knjige ostaje jedna mala knedla u grlu.

POPIS, Erlen Lu

Preveo Radoš Kosović

Izdavač: Geopoetika (godinama objavljuju Erlenda Lua)

Cena: skromnih 561,00 RSD što se umanjuje za 10% ukoliko šerujete ovaj post na fejsu i tviteru 😉 (isto važi i za naslov ispod, a popust za šerovanje ovog teksta važi do 11. avgusta tekuće godine)

Sve Luove naslove sa ocenama pogledajte na goodreads.com

Legende o Milošu Obiliću, Slavomir Nastasijević

A sada nešto potpuno drugačije! Istorijski roman o kome naslov govori mnogo, a ipak nije u potpunosti ono što očekujete. Pre svega zato što nećete naići gotovo ni na šta iz starih narodnih predanja.

Slavomir Nastasijević je rođen 1904. godine pa ne čudi kada kaže:

U mašti savremenog dečaka ne nalaze se vile i aždaje, nego Turci. Zato su potrebni junaci da ih tuku, i to ranjivi, smrtni junaci, za čiji se život može strepiti. Takvu priču pokušao sam da ponudim današnjoj omladini pišući ovo delo. 

Ova priča se odvija u periodu između Maričke i Kosovske bitke, te Miloš Obilić dobija realni ambijent u kom dela. Važno je znati da je Nastasijević bio vrsni poznavalac istorije, pa je ono što čitate istorijski tačno, a istorijske ličnosti se javljaju kao veoma živi likovi, a tako opisani da su Nastasijevićeva dela poput romansiranih biografija.

Konkretno, u Legendama o Milošu Obiliću čitaćete o borbi mladog Miloša i njegovih saboraca Milana Toplice i Ivana Kosančića. To je borba ne samo protiv Turaka, već i protiv razbojnika, a isto tako i protiv samoljubivih vlastodržaca. Naši junaci još su mladi i svoje viteške veštine vežbaće na razbojnicima i to po zapovesti, ni manje ni više, samog kneza Lazara.

Mladom vitezu učinilo se da bi bilo probitačnije krenuti za turskim odredom, ali je uviđao da nije zgodno ni razbojnike ostaviti. U nedoumici pade mu na pamet da su tri nedelje lenstvovali i badava straćili vreme čekajući Kruma. A sad i Turci i razbojnici pojavljuju se u isti mah. Miloš se osmehnu i sleže ramenima. Njegovu pažnju privukoše ratnici koji su se brzo opremali. Mnogi od njih su već bili na konjima. 

– Šta mislite? – obrati im se vitez. – Hoćemo li na razbojnike ili na Turke?

– Na razbojnike! – graknuše ratnici.

Ovaj roman je deo serije romana o nemanjićkom periodu naše istorije. Ukoliko vam se ovaj svidi, sigurni smo da ćete posegnuti i za Despotom StefanomUstankom u Zeti ili nekim drugim od ukupno šest naslova iz ove serije.

Legende o Milošu ObilićuSlavomir Nastasijević

Izdavač: Obradović

Cena: 650,00 RSD

Knjige Obradović su nam 2012. godine donele komplet Nastasijevićevih knjiga u novom ruhu po pristupačnim cenama. U mekom povezu, lake za čitanje, baš ono što vam treba na plaži 🙂

P.S. Ukoliko vas ova priča zaintrigira, preporučujemo da pročitate kratku i lako napisanu knjižicu Kosovska legenda Jelke Ređep u izdanju novosadskog Prometeja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s