Letnja književna avantura 3

Danas je trebalo biti reči o dva romana. Ipak, da ne bismo dužili, u ovom postu pričaćemo „samo“ o Ruskom prozoru Dragana Velikića.

Ukoliko na plaži ne želite baš ni malo da se naprežete, nemojte nositi ovu knjigu na more. Jednostavno, moraćete malo više da aktivirate mozak, ali to će vam se isplatiti. Jovan Ćirilov je za ovaj roman rekao: „Prust, ali sa humorom“ i mi se slažemo, ali to ne znači da će se svakome svideti. No, dozvolite da vas motivišemo.

Iako roman počinje naracijom vremešnog dirigenta, centralna ličnost je Rudi Stupar, slušalac tog dirigenta. Ovde nećemo pisati ono što možete pronaći na internetu o ovoj knjizi, već ćemo vam prikazati nekoliko citata koji će pričati sami za sebe a u ime knjige i koji će, sasvim smo sigurni, probuditi u vama želju da pročitate ceo roman.

On, Rudi Stupar, povezuje svojim kretanjem sve te stanice koje bi bez njega bile puste. Dovoljan je samo jedan pogled kojim obuhvati u prolazu unutrašnjost nekog stana, ili lice usamljene mlade žene za stolom u izlogu kafea, pa da Rudijevim žilama prostruji krv, da oseti onaj isti zanos koji ga je vodio ulicama provincijskog grada nakon preseljenja iz rodnog mesta. Svet se otvarao, razmicala se zavesa, Rudi je hrlio u obećavajuća događanja. 

A onda, gotovo 200 stranica kasnije, Rudi će shvatiti jednu takvu životnu istinu koja vas uzdrma kada je postanete svesni:

Da sam junak nekog romana pa da se samo selim iz jedne u drugu avanturu. Ali, ja nisam junak. Mada, svaki život, zgusnut na nekoliko zidova muzeja, jeste uzbudljiv. Ta priča sa Fogelom, čije margine su na Listovom trgu u Budimpešti, i ko zna još gde, postojala bi i da nisam ovde došao, da nikada nisam zakoračio Kod veselog obućara, da sam ostao u Beogradu. Nešto bi se već našlo, gde god da sam živeo.

A šta se to desilo u međuvremenu? Nekoliko evropskih gradova, nekoliko nametnutih poslova i poneka žena. Rudi se na proputovanju našao nakon što je izbegao služenje vojnog roka za vreme, svima nam dobro znanog, bombardovanja. I kako je vreme radnje ovog romana baš taj kraj devedesetih, u njemu su, osim Rudijeve, obuhvaćene mnoge sudbine ljudi sa ovih prostora. Ipak, ovo je pre svega priča o potrazi za samim sobom.

Na kraju ostaje još samo jedno pitanje: zašto baš „ruski prozor“!? Fortočka ili ruski prozor je manji otvor na većem prozoru koji se otvara kada su izuzetno niske temperature. Njegova funkcija je da osveži prostoriju a da je ne rashladi. Autor kaže da je simbolika u tome da iz svake životne situacije možemo pobeći a da pri tom ne napravimo preveliku štetu. I taj motiv se zaista ponavlja nekoliko puta u romanu.

Nije plažno laka za čitanje, ali ipak se potrudite, istrajte i na kraju ćete, ako ste bar malo kao ja, biti zadovoljni.

A za kraj, evo i jednog lepog intervjua koji je objavljen te 2007. godine, a sa Draganom Velikićem za Politiku ga je uradila Gordana Popović.

Ruski prozor, autor Dragan Velikić

Izdavač Laguna

Cena 849,00 RSD a kako ste do sad već naučili, ako šerujete na facebooku ili twitteru, od nas dobijate 10% popusta na bilo koju knjigu, pa tako i na ovu, te je cena 764 RSD 😉

One thought on “Letnja književna avantura 3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s