Festival kratke priče „In medias res“

Prvi festival kratke priče u knjižari Most

Ove godine knjižara Most organizuje svoj prvi Festival kratke priče In medias res. Nakon uspešno realizovanih radionica kreativnog pisanja koje su se u našoj knjižari održavale poslednjih godina, odlučili smo da je vreme da proširimo ideju o tome da je pisanje lekovito i korisno. Želimo takođe da našim sugrađanima predstavimo autorke i autore za koje verujemo da mogu podstaći i svojim primerom inspirisati druge na ovaj vid kreativnog izraza.

Želja nam je pre svega da afirmišemo književni žanr koji je, uz poeziju i dramu, među najmanje zastupljenim i svakako najmanje komercijalnim, i kome se ne poklanja dovoljno prostora u glavnim književnim tokovima. Svrha festivala jeste da pod okrilje knjižare okupi čitaoce i pisce koji užitak pronalaze u sjajnom pripovedanju i inspiriše ih da zajednički otkriju magiju dobro napisane priče.

Festival obuhvata tribine, kao i radionicu kreativnog pisanja, izbor i nagradu za najbolje napisanu priču, a ceo događaj podržan je od strane tima knjižare Most i Gradske uprave za kulturu, čime je omogućeno da ulaz na sve događaje bude besplatan.

Gosti prvog festivala biće autorke i autori koji se, između ostalog, bave pisanjem kratkih formi. Drugog vikenda u oktobru ugostićemo Andreu Popov Miletić, Dubravku Rebić, Bojana Krivokapića i Aleksandra Tanurdžića.

PROGRAM:

Petak, 7. oktobar u 18h – Tribina „Rukopis u fioci“

Učestvuju: Andrea Popov Miletić i Dubravka Rebić

Moderator: Aleksandar Tanurdžić

U razgovoru sa dvema autorkama pokušaćemo da dođemo do odgovora na pitanja za koje verujemo da najviše interesuju neafirmisane pisce: kako pripremiti tekst za objavljivanje, kako znati kada je spreman, gde slati i objavljivati kratke priče, kako pripremiti i osmisliti zbirku… Andrea Popov Miletić i Dubravka Rebić podeliće sa publikom svoja iskustva u stvaranju i objavljivanju i otkriti šta im je na tom putu pomoglo, a šta odmoglo.

Subota, 8. oktobra od 10h do 12h – Radionica uz doručak i čaj „Napiši tu priču!“

10.00 do 10.45 – teorijski deo, predavač Aleksandar Tanurdžić

10.45. do 11.15 – druženje uz doručak i čaj

11.15 do 12.00 – praktičan deo, predavač Dubravka Rebić

Neočekivani benefiti pisanja fleš fikcije!


Delimo alate koji vam mogu pomoći da budete precizniji, s malo reči kažete mnogo i unapredite uređivačke veštine

Prijave za radionicu su obavezne, a broj mesta je ograničen. Svoje mesto možete rezervisati putem mejla knjizara.most@gmail.com

Nedelja, 9. oktobar u 18h – Tribina „Instinktivno i obrađeno“

Učesnik: Bojan Krivokapić
Moderator: Aleksandar Tanurdžić

Pisanje jeste promišljen i intelektualni čin, ali inspiracija neretko dolazi iz naših podsvesnih i instinktivnih slojeva. Pisci se ponekad susreću i sa činjenicom da ne razumeju uvek uticaje koje njihove reči ostavljaju na čitaoce. Često ih čak i oni sami protumače tek nakon što su im priče ili romani objavljeni. Na tribini sa Bojanom Krivokapićem saznaćemo o motivima i značenjima koje je autor otkrio tek nakon objavljivanja sopstevih tekstova, kao i šta to znači za njegov rad.

Biografije učesnika

Andrea Popov Miletić

Andrea Popov Miletić (1985) rođena je u Novom Sadu. Piše kratke priče, romane, dnevničke zapise i priče za decu, koje su emitovane u programu Radio Beograd 2. Njen roman Pioniri maleni, mi smo morska trava ušao je u širi izbor NIN-ove nagrade za najbolji roman 2019. godine i uži izbor Vitalove nagrade “Zlatni suncokret”.

Dubravka Rebić

Dubravka Rebić (1990) rođena je i odrasla na Limanu jedan. Diplomirala je žurnalistiku na Filozofskom fakultetu, a master studije iz marketing menadžmenta završila je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. U julu 2021. godine objavila je roman prvenac Tonemo koji se našao u užem krugu za nagradu Dušan Vasiljev. Radi kao kopirajterka, piše kratke priče i odgaja jedno legendarno dete.

Bojan Krivokapić

Bojan Krivokapić (Bačka Topola, 1985), objavio je knjigu kratke proze Trči Lilit, zapinju demoni, zbirku gemischt-poezije Žoharov let, roman Proleće se na put sprema i zbirku pesama Gnezdo dečaka. Dobitnik je nagrada za prozu: Ulaznica, Đura Đukanov, Edo Budiša, Lapis Histriae , Biber i Milutin Uskoković, kao i nagrade Mak Dizdar za zbirku poezije.

Aleksandar Tanurdžić

Aleksandar Tanurdžić (1988) rođen je u Somboru, gde je završio gimnaziju i Dramski studio pri somborskom Narodnom pozorištu. Osnovne i master studije završio je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njegov roman „Usta mi puna višanja“ našao se u užem izboru za Vitalovu nagradu, a zbirka kratkih priča „Osma“ objavljena je kao pobednička zbirka konkursa Gradske biblioteke u Somboru. Kratke priče objavljene su mu u časopisima „Avangrad” i „Zvona i nari”.

Постави коментар